Spring til hovedindholdet
Emne: Fobier (Læst 2621 gange) forrige emne - næste emne

Sv: Fobier

Svar #30
Da han blev konfronteret med sin hån af OBs fans kunne han dog meget belejligt trække det kort og pludselig vinde alt sympatien.
 Hvis du bemærker måden han håner OB-tilhængerne på, så vil du ikke være i tvivl om, at det netop handler om bøssetilråbene.

Sv: Fobier

Svar #31
Bortset fra, at man jo ikke udtaler sig nedladende om homoseksuelle, men blot siger at Fischer er homoseksuel! Det er forskellen. Det er jo faktisk tolkning der gør, at man skal vurdere at det er ment negativt, hvilket siger sig selv.

Jeg tror nu, at det var FCKs hold generelt, der blev råbt bøsser til, og lignende tilråb kan jo høres på alle stadions mod mange forskellige. Det er egentlig også ligegyldigt. Det der er sagen er ikke, hvem der bliver råbt af, men at "en gruppe af personer forhånes på grund af deres seksuelle orientering", sådan som der står i lovteksten. Jeg siger ikke, at OBs fans kan dømmes ifølge den paragraf. Jeg gør bare opmærksom på, at der rent faktisk findes en lovgivning der forsøger at regulere det her, og i ekstreme tilfælde kan give op til to års fængsel for homofobiske udtalelser. Bare så vi ikke skal diskutere skredet i krænkelseskultur, som jeg mener er noget helt andet.

Sv: Fobier

Svar #32
hvem der bliver råbt af, men at "en gruppe af personer forhånes på grund af deres seksuelle orientering", sådan som der står i lovteksten.
Så det behøver ikke være sagt til dem der hånes, er pointen? Tak for opklaring. 

Iøvrigt havde OBs fans en meget hård behandling af EfBs Højbjerg i straffekonkurrencen i pokalen denne sæson for noget tid siden, hvor det jo faktisk var et tema også dengang. Og det var ikke til holdet, men til ham personligt.

Sv: Fobier

Svar #33
Det er sådan set ligegyldigt hvad vi mener men DBU, dommerne og klubberne kan sådan set bare komme igang med at håndhæve de fælles regler Klare regler: Sådan kan OB, Brøndby og deres fans straffes for homofobi |...
Tipsbladet har dette fine skriv.

Men ja det er noget rod fordi vi i fællesskab har dannet accept af disse tilråb men tiden og samfundet omkring os er vokset fra dem.
Hellere stiv og i godt humør end ædru og småkedelig

Sv: Fobier

Svar #34
Forskellen mellem racistiske og homofobiske råb er, at race er direkte observerbar, mens seksualitet ikke er. Det giver homofobiske tilråb en tvetydighed, fordi man ikke ved, om det er en generel modstand mod homoseksuelle, eller blot hån på linje v med at beskylde en fra venstrefløjen for at sympatisere med Liberal Alliance (en beskyldning de fleste velfungerende mennesker efterhånden vil blive provokeret over).

Jeg synes homofobiske tilråb er malplacerede, selvom 'bøsser går i gult' burde friholdes, også fordi man sikkert let kan bekræfte udsagnet, eller tilføje et 'også' og gøre udsagnet fuldstændigt trivielt.

Hvis vi lige husker, at jeg er mod homofobiske tilråb, men samtidig bevæger sig lidt videre i teksten, hvad så med:

'I spiller som en flok kællinger/kvindfolk' - 'hvad er det for noget frøkenfodbold'?!

'din fee hund', ' kæft hvor er do ring', 'lejesvende' 'nøj en hjerneblødning', 'han brænder en direktør'og så videre.

Har vi måske lyst til at nedgøre kvinder, inkl damefodbold, er der særligt noget galt med ugifte kvinder.

Der er bodyshaming, klare udtryk om, at nogen er bedre end andre, at alvorlig sygdom er uønsket, opfordring til voldelig revolution, eller andre udsagn, man ikke må ytre i dagens Danmark.

Sv: Fobier

Svar #35
Som en anden har skrevet, hvorfor bliver meget i dag til en sort/hvid ting, og hvorfor skal meget måles efter hvad den enkelte finder rimeligt? Det bliver et kompas som allerede er ganske svært at navigere i, bare se på Amanda Have som lige glemte hvad hun selv lyttede til inden hun tvang Lukas Graham i en shitstorm.

Jeg synes det er fint vi i DK er meget optaget af hvordan andre har det, men det giver os en stribe udfordringer, da mange ikke magter den indbyggede magt og dermed ansvar der ligger i ikke at krænge et adfærds rum ned over andre, hvilket er præcist hvad diverse minoritetsgrupper samt foreninger i dag forsøger at praktisere. I gamle dage var det primært religioner som fortalte folk hvad de skulle mene om det ene og det andet. I dag er vi fyldt med eks. Veganere som mener vi alle bør boykotte dyr pga. Co2, og protestere udenfor en pelsbutik, det så man ellers tidligere kun i 30´erne i Tyskland. Hykleriet for veganere består i at de gladelig brænder Co2 af på dyrt importeret tøj, mobiltelefoner, rejser og slik, alt sammen ligeså C02 tungt. Men det passer bare ikke ind i deres glansbillede.

Nå, jeg endte vist på et sidespor :)

Min pointe er at alt ikke skal deles op i sort/hvid, det bliver ikke et super samfund vi kommer til at leve i, ej heller for de af jer som i tråden her forsøger at overbevise os andre om at man ikke må råbe "bøsser går i gult". Og har man set Terkel i Knibe, så er man forhåbentlig også blevet klogere på at børn ikke tager skade af voldsomt sprogbrug, vi gør dem en bjørnetjeneste ved at pakke dem ind i vat.

Jeg er dog helt enig når det gælder overfald overfor minoriteter, der bør vi til gengæld sætte hårdt ind, men det er et samfundsproblem, og ikke noget man skal belaste os der går til fodbold med hver Søndag.

AGF kampe er mit frirum, og det vil jeg meget gerne beholde som et frirum, uden at jeg i tide og utide skal belemres med regnbue farver og racisme kampagner. Jeg vil helst bare glædes mig over et mål, råbe af en uduelig dommer, kalde Brøndby fans for bøsser, eller ærgre mig når vi har tabt i fred, med min fadøl i hånden, uden at nogen skal påstå at jeg pludselig er homofobisk eller racist.
 
Aske

Sv: Fobier

Svar #36
Udover, at jeg synes, at det er forkert at bruge den slags tilråb, så det er også mangel på fantasi. Har selv råbt alt muligt lort, da jeg var ung og tiden var anderledes. I dag er jeg klogere, og ser ingen grund til at råbe den slags længere overhovedet.

Fischer kan man jo råbe "Udlandsflop" efter og alt muligt andet. Homotilråb er den nemme fantasiløse løsning.

Sv: Fobier

Svar #37
AGF kampe er mit frirum, og det vil jeg meget gerne beholde som et frirum, uden at jeg i tide og utide skal belemres med regnbue farver og racisme kampagner. Jeg vil helst bare glædes mig over et mål, råbe af en uduelig dommer, kalde Brøndby fans for bøsser, eller ærgre mig når vi har tabt i fred, med min fadøl i hånden, uden at nogen skal påstå at jeg pludselig er homofobisk eller racist.

Jeg forstår fuldstændig det du skriver - og jeg forstår det jo slet ikke!

Her er det jo, at jeg helt med på passionen, retten til galskab, håb og stammetilhør.

Men forklar mig lige hvorfor det også er nødvendigt at insistere på at parkere frontallapperne og dermed al anstændighed og ansvarlighed i samme bevægelse?

Hvorfor skal det indebære en insisteren på at måtte nedgøre, udskamme, overskride og skide på andre end spillerne på banen?

Og ja, jeg kan godt se, at det stiller krav: man skal så faktisk tænke sig lidt om.
(DAMN! Tænke og tage hensyn hele tiden! FØJda!)

Jeg synes det er en stråmand at fortsætte ad libitum og ad absurdum med, hvad man så nok heller ikke må sige.
Samfundene udvikler sig. I Rwanda for 25 år siden var det ok at kalde alle, der ikke var Hutu for kakkelakker.
Det er det ikke mere.

Og jeg er sikker på at vi om føje tid er nødt til at have en ædruelig samtale om, hvorvidt tøsedreng og andre udtryk der klart er køns-nedvurderende egentlig bidrager til den kommunikation og det samfund vi gerne vil have.

Så vil en hel masse (fodboldfans) igen skrige løs og vånde sig - men med en idealistisk og optimistisk tro på, at mennesker kan vokse, skal det nok gå :)

Over and out her fra.

(Og KSDH! - STOLTE SOM FÅ. Også selvom jeg kigger med fra afstand ;) )

Sv: Fobier

Svar #38
Og jeg er sikker på at vi om føje tid er nødt til at have en ædruelig samtale om, hvorvidt tøsedreng og andre udtryk der klart er køns-nedvurderende egentlig bidrager til den kommunikation og det samfund vi gerne vil have.

Så vil en hel masse (fodboldfans) igen skrige løs og vånde sig - men med en idealistisk og optimistisk tro på, at mennesker kan vokse, skal det nok gå :)

Det du lægger op til er netop det jeg frygter at nogen har som agenda.
At denne homo-snak bare er første skridt inden grænserne skal snævres endnu mere ind og ord som tøsedreng pludselig skal opfattes som stødende.
Så mister man helt lysten til at være lydhør overfor argumenter i den aktuelle debat.

Sv: Fobier

Svar #39
Denne artikel: Stop homofobi - bevar frisprog - Kristeligt Dagblad

afdramatiserer egentlig problematikken på en meget god måde, med en skelnen mellem radikale miljøer og folkeligt frisprog.

Citer
For det første er det her nødvendigt at skelne mellem en radikaliseret og åbenlys racisme og homofobi, som findes i nogle fanmiljøer. Her er tale om en voldelig kultur, hvor udtalelserne ofte også vil være i strid med straffelovens paragraf 266 b, og hvor der således også er al mulig grund til at gribe ind.

Heroverfor findes en langt mere udbredt politisk ukorrekt jargon, et folkeligt frisprog om man vil, som det er vanskeligere at regulere. Når dette frisprog ikke mindst er udbredt i fodboldkultur, hænger det sammen med en historisk tilknytning til en arbejderkultur, hvor de finere sproglige nuancer aldrig har stået i centrum.


Sv: Fobier

Svar #40
Citer
[font=Meta Serif (webfont)]Men vi har også et problem den dag, en meningsdannende højtuddannet elite skal fortælle resten af befolkningen, hvordan de skal tale. Det har de brugt 20 år på i USA, og det har ikke ført dem et godt sted hen.[/font][/color]
Noget af det mest skræmmende jeg har læst længe. For det er PRÆCIS den slags modstand for samfunds-udvikling i det religiøse segment i USA der gør, at de har de fleste af deres problemer lige nu. De kører Make America Great Again istedet for at udvikle sig og gøre sig bedre og stærkere sammen med resten af verden.

Og det skræmmer mig at der er så mange i DK som lader til at have netop den holdning, at ønsket om at få stoppet racisme og homofobi kommer af at en "højtuddannet elite" vil bestemme over dem, og man så ser fodboldfans stå i hobetal og synge om at "Fischer er gay" i ren trods som vi så det i Farum.

Det ligges her frem som om, at problemet er at det udlægges som om, at det er et fåtal af højtuddannede meningsdannere der ønsker homofobi stoppet, og at flertallet ikke vil. Jeg følger enormt meget med i Amerikansk politik, og den form for retorik er farlig, og skræmmende i min optik. 

Sv: Fobier

Svar #41
Bedst illustreret af de latterlige diskussioner om kønsneutrale trafik lys.

En debat der for god ordens skyld blev startet og efterfølgende rapporteret af Kristelig Dagblad. I bedste Santa K stil helt apropos.

Nu var jeg selv med til at trække fronterne lidt kraftigt op i den her debat, hvilket jeg nu synes er lidt ærgerligt. For jeg tror jo ikke samtlige gutter og gutinder der synger børser går i gult er dybt homofobisk. Jeg er dog stadig af den holdning at det er forkert at bruge bøsse som skældsord. Og jeg håber inderligt det forsvinder fra tribunerne og at alle er enige om at det var sgu nok meget smart, og ikke at der en gruppe der synes det er idiotisk, men har fået trukket en holdning ned over hovedet af alle de andre.

Jeg er kommet på stadion siden 90erne og har sunget bøsser går i gult, vaselinesangen, homoråb og alt muligt andet i stort set hele den tid. Jeg tager stadig mig selv i at råbe "bøsselort" eller lign når munden pludselig kører på autopilot. Så jeg skal på ingen måde spille mere hellig end jeg er, men blot sige at det er tilladt at udvikle sig.

Jeg synes så at der generelt er et problem med hvordan homoseksuelle bliver behandlet og omtalt i DK og det er ikke mindre på stadions. Derfor er jeg stor tilhænger af debatten og stemningen i de her dage.

Og håber på bred medvind til projektet 😊

Sv: Fobier

Svar #42
Jeg er kommet på stadion siden 90erne og har sunget bøsser går i gult, vaselinesangen, homoråb og alt muligt andet i stort set hele den tid. Jeg tager stadig mig selv i at råbe "bøsselort" eller lign når munden pludselig kører på autopilot. Så jeg skal på ingen måde spille mere hellig end jeg er, men blot sige at det er tilladt at udvikle sig.
Helt enig - det er tilladt at udvikle sig.

Problemet med udvikling er blot at det tager tid - især når det er mennesker der skal omstille det mentale kompas. Derfor kan det godt være den kulturelle elite mener vi burde være nået meget længere men den almindelige borger er altså ikke kommet så langt endnu og slet ikke, når de står i en "stenaldersituationpåstadion".
Jeg kan til stadighed blive overrasket over, hvordan de "kloge" altid tror man blot kan ændre kulturen med et snuptag.

Sv: Fobier

Svar #43
Som en anden har skrevet, hvorfor bliver meget i dag til en sort/hvid ting, og hvorfor skal meget måles efter hvad den enkelte finder rimeligt? Det bliver et kompas som allerede er ganske svært at navigere i, bare se på Amanda Have som lige glemte hvad hun selv lyttede til inden hun tvang Lukas Graham i en shitstorm.

Jeg synes det er fint vi i DK er meget optaget af hvordan andre har det, men det giver os en stribe udfordringer, da mange ikke magter den indbyggede magt og dermed ansvar der ligger i ikke at krænge et adfærds rum ned over andre, hvilket er præcist hvad diverse minoritetsgrupper samt foreninger i dag forsøger at praktisere. I gamle dage var det primært religioner som fortalte folk hvad de skulle mene om det ene og det andet. I dag er vi fyldt med eks. Veganere som mener vi alle bør boykotte dyr pga. Co2, og protestere udenfor en pelsbutik, det så man ellers tidligere kun i 30´erne i Tyskland. Hykleriet for veganere består i at de gladelig brænder Co2 af på dyrt importeret tøj, mobiltelefoner, rejser og slik, alt sammen ligeså C02 tungt. Men det passer bare ikke ind i deres glansbillede.

Nå, jeg endte vist på et sidespor :)

Min pointe er at alt ikke skal deles op i sort/hvid, det bliver ikke et super samfund vi kommer til at leve i, ej heller for de af jer som i tråden her forsøger at overbevise os andre om at man ikke må råbe "bøsser går i gult". Og har man set Terkel i Knibe, så er man forhåbentlig også blevet klogere på at børn ikke tager skade af voldsomt sprogbrug, vi gør dem en bjørnetjeneste ved at pakke dem ind i vat.

Jeg er dog helt enig når det gælder overfald overfor minoriteter, der bør vi til gengæld sætte hårdt ind, men det er et samfundsproblem, og ikke noget man skal belaste os der går til fodbold med hver Søndag.

AGF kampe er mit frirum, og det vil jeg meget gerne beholde som et frirum, uden at jeg i tide og utide skal belemres med regnbue farver og racisme kampagner. Jeg vil helst bare glædes mig over et mål, råbe af en uduelig dommer, kalde Brøndby fans for bøsser, eller ærgre mig når vi har tabt i fred, med min fadøl i hånden, uden at nogen skal påstå at jeg pludselig er homofobisk eller racist.
 
Aske

Jeg kan ikke være mere enig.....jeg ved ikke hvad DBU tænker. Man kan da ikke ændre en kultur over natten eller ved et dekret. Et er hvad der sker i de kulturradikales højborge; men kulturforandringer er da noget der foregår over tid.....nogen gange laaaang tid.
Jeg er sikker på, at er der 1500 der råber " bøsserøv " efter en spiller, er der sikkert ikke én der blandt disse der har noget imod bøsser overordnet set.....jeg synes alt dette er sørgelig udløber af en " korrekt-kultur " som løber sideløbende med Selfiekulturen og MeToo og alle de andre selvcentrerede ting på de sociale medier.....det er simpelt hen til at brække sig over alle de, der føler sig ramt....klap lige hesten, ikke? Nå hvor længe mon BIF-FCK varer på søndag? Place your bets, please......

Sv: Fobier

Svar #44
Jeg har tænkt virkelig meget over den her sag. Jeg synes ikke den er så ligetil.

På den ene side synes jeg ikke, det er i orden at bruge en betegnelse for en gruppe mennesker, som skældsord mod nogen andre.
På den anden side gider jeg ikke den der krænkelseskultur, hvor man bare kan smide fornærmet-og-stødt-på-manchetterne kortet, og så holder alle kæft.

Jeg synes dybest set ikke der er forskel på racisme og homofobi. Man lægger en gruppe af mennesker for had på baggrund af noget, de ikke selv har valgt og ikke kan vælge fra.

Samtidig er der alligevel lidt forskel - for "bøsse" som skældsord er farveblind og "bare" nedsættende. Underforstået er det, som jeg ser det, bliver det antydet at modtageren af råbet er mindre mand end gennemsnittet. Det er stadig problematisk ad helvede til, at man bruger dét ord nedsættende. Men i konteksten fodboldstadion gælder der andre regler.
Jeg kan godt forstå dem, som synes den politiske korrekthed fylder lidt rigeligt. Jeg kan sådan set også godt forstå dem, som mener at bøsse ikke høre nogen steder hjemme som skældsord, fordi der findes bøsser og de skal ikke reduceres til noget ringere. Og det er jo lidt det, der sker, når man bruger sådan et udtryk.

Jeg synes som sagt det er svært. Jeg kan faktisk ikke finde ud af hvad jeg mener - jeg er helt præcis 50/50.
Jeg har selv sunget med på vaselinesangen og "bøsser går i gult".  De sange er en fest, og jeg tænker ikke det mindste ringere om homoseksuelle efter kampen.
Samtidig ved jeg at ord skaber virkelighed og hvis det er OK at bruge bøsse som et skældsord, kan man risikere der sker et skred.

Årh for helvede! Victor Fischer din  tarvelige lattéklovn! Du skulle absolut åbne dén dåse orm og give mig hovedpine!
"Hold kæft, Glen. Hold kæft!" - David Nielsen, 18 april 2019

 
Simple Audio Video Embedder