Spring til hovedindholdet
Emne: Fobier (Læst 2622 gange) forrige emne - næste emne

Sv: Fobier

Svar #15
Mine homoseksuelle venner fortæller tit om, hvordan de ofte - meget ofte - oplever ofte at blive råbt til på gaden, truet, at blive forfulgt og sågar at blive tæsket, hvis de går med deres kærester. Homofobi er en helt reel ting i vores samfund, og den måde, "homo" og "bøsse" bliver råbt nedladende på stadion, er med til at normalisere den homofobi, der foregår uden for stadion. Når det er okay at se ned på homoseksuelle på stadion, bliver det også okay uden for stadion.

Derfor er jeg enormt glad for, at historien kommer op. For hvis mine homoseksuelle venner skal kunne gå trygt rundt omkring, kræver det et opgør med homofobien overalt i vores samfund - også på stadion, hvor den stortrives.

Så kan det godt være, at man som heteroseksuel mand synes, at vi da har det meget godt herhjemme, når nogen går op i homofobi. Men tro mig, de homoseksuelle der hver dag bliver svinet til og banket, synes sku nok ikke, at vi har det helt så godt som vi burde.
En efterårsprofet uden lige - vinder af Optimismebarometerquizzen E2017 & E2018.

Sv: Fobier

Svar #16
Jeg siger ikke at homoseksuelle skal finde sig i at blive behandlet dårligere end andre. Jeg siger blot at det samlet set er et lille problem. Et stort problem for de få, for samfundet lille.  Og at stadion vel ikke skal bruges som scene for den debat, selvom medierne nu har valgt at det skal være sådan.

Personligt synes jeg råbene er ret primitive, så jeg er bestemt ikke fortaler for det. Jeg er dog ret meget imod, at alt bliver til et problem for alle i 2019.  Alle skal gå på listesko, for ikke at støde en minoritet somewhere.

Jeg kan slet ikke forstå, at man ikke trækker på skuldrene over 50-100 ud af 11.000 råber disse ting.

Det har altid været min store undring. Hvordan alle scenarie altid skal spinnes til noget negativt?

Som sagt, synes jeg alle skal behandles lige, men har svært ved at se det er SÅ stort et problem, at det skal fylde sendefladen i 48 timer, OG utallige foreninger og organisationer skal have en holdning, OG DBU nu vil lave en disciplinærindsats.

Sv: Fobier

Svar #17
Det er ikke så mange måneder siden vi havde denne debat her på forum.
...eller formentlig på det gamle GF-forum kort før det skiftede til dette format.

Dengang skrev jeg, og gør det gerne igen, at det absolut ikke gør nogen til homofob hvis de råber homo til en fodboldkamp mod en (efter mit kendskab) hetero fyr.
At nogen synes at råbet er udtryk for homofobi, det synes jeg er en ærgerlig sortsyns tilgang at have, for det er i bund og grund ikke andet end et småplat råb der er udtryk for VictorFischerfobi og ikke homofobi.

Er råbet nødvendigt?  Nej, absolut ikke. Der er 10.000 andre ting man kunne vælge at råbe. Men som så meget andet på tribunen, så kræver det at man selv forsøger at påvirke stemningen aktivt - eller inaktivt i det tilfælde hvor man synes en sang eller et råb er for plat.

Der risikerer at gå "Store Patter" i den.  Der var det pludselig feministerne der følte sig krænkede. Med det resultat at det nærmest er blevet et landskampschant nu, ligesom der sågar blev trykt t-shirts til VM i Rusland med det.

Sv: Fobier

Svar #18
At nogen synes at råbet er udtryk for homofobi, det synes jeg er en ærgerlig sortsyns tilgang at have, for det er i bund og grund ikke andet end et småplat råb der er udtryk for VictorFischerfobi og ikke homofobi.
Jeg kan godt se hvad du mener, men synes du ikke, at det er lidt problematisk at en fællesbetegnelse for en gruppe af mennesker, bliver brugt som et skældsord i en anden sammenhæng? Jeg er ikke overbevist om, at alle mennesker (og især de unge og helt små) kan skille tingene ad på og uden for stadion.
Det er måske ikke decideret homofobisk at råbe homo eller bøsse efter dommer/spiller - men det er sandt for dyden heller ikke uproblematisk, netop fordi de ord brugt som skældsord, reducerer homoseksuelle mennesker over en kam. Det er sgu da ikke noget, vi som samfund kan billige.
"Store Patter" var til gengæld for åndssvag - dér er tale om en præference til en anatomisk attribut hos ét køn.
"Hold kæft, Glen. Hold kæft!" - David Nielsen, 18 april 2019

Sv: Fobier

Svar #19
Hvordan kan det at bruge "bøsse" som skældsord ikke ses som afsky for homoseksualitet?
 
Hvis jeg skal lege djævelens advokat, og glemme min egen overbevisning om, at der ikke kan være nogen tvivl om emnet længere, så er det jo nok fordi, at det er fair at gå ud fra, at der i flere tilfælde bliver råbt ting efter nogen uden at der reflekteres så meget over hvilke skældsord der bruges, og mere på at udtrykke den irritation man føler ved personen. 

Når dommeren er en "spasser" så har man vel heller ikke noget imod handicappede? 

Men når BIFs fans specifikt råber at Fischer er "gay" dagen efter at det blev en landsdækkende diskussion om emnet, så er det et bevist valg. 

Men jeg synes det er fair at sige at "bøsser går i gult" som blev sunget til dommerne i Aarhus også for op til nogle år siden var et udtryk for, at "bøsserøv" var blevet et alt for acceptabelt "normalt" bandeord. Jeg har ikke en flig afsky for homoseksuelle, og har da selv råbt bøsserøv efter en dommer i start-00'erne. For at være 100% ærlig, så handlede det bare om at råbe noget af en idiot man synes var træls, og på ingen måde om homoseksuelle, for mig i hvert fald.

Men tiderne ændrer sig, og vi har fået mere øjne op for, hvordan vores opførsel kan støde og såre andre. Og da racisme-spørgsmålet altid har "stået klarere", så har jeg aldrig i mit liv ytret racistiske ord uden for intern-humor-kontekst mellem mine farvede venner, som bruger det som selvironi. Og så er vi jo ved diskussionen: Er det kun racistisk / homofobisk hvis det er ment som hån/spot/had, eller skal der være plads til at man kan bruge det lemfældigt og useriøst / for sjov til fodbolddommere etc. Og jeg synes jo svaret på det handler meget om hvordan vi behandler hinanden uden for stadion, i samfundet, og hvordan situationen er for mennesker vi kreere sprog omkring. Og jeg synes ikke længere man har "benefit of the doubt" hvis man råber den slags. 

Men der er stadig plads til, at jeg må kalde min gode homoseksuelle kammerat for bøsserøv, for det kalder han sig selv, og griner af det. Og ja, sådan skal det jo også blive ved med at være, at man kan danne personlige relationer og have interne kommunikations-afvigelser. Men tiderne er forbi, hvor man bare skal have lov til at kalde hvem man vil for hvad man vil. Og det har jeg det sgu rigtig fint med.

Hvis Spaniere ikke vil kaldes espanioler, og Inuitter ikke vil kaldes Eskimoer, og Muslimer ikke vil kaldes Muhammedanere, så skal man sgu være en røv for at insistere på det. Ligesom man er et kæmpe røvhul hvis man røber "Fischer er Gay" som svar på en samfundsdebat om, at Homofobi skal ud af fodbold. 

Og hvis man håbede på at få en saglig diskussion om, hvorvidt der kan findes en "okay" måde at fortsætte disse sange på, så røg den lige der. Kæmpe selvmål. Det BIF-fansene gjorde der var i ren trods. Og det er ikke en kamp de kan vinde. 
Sv: Fobier

Svar #20
Hvad så med råb som "Veganer, Veganer, Veganer" efter en spiller? Det er vel også diskriminerende overfor en minoritet?.

Jeg tror de færreste har noget imod homoseksuelle, så derfor undrer det mig det pludselig skal være fodbold verdenen der skal sætte fokus på det?

Hvis problemerne sker på gaden, i nattelivet og i samfundet uden for stadion, bør man så ikke aktivt sætte ind her?

Jeg synes ofte fodbold bliver (mis)brugt, til at sætte fokus på et samfundsproblem. Om det er racisme, homofobi, eller hvad ved jeg? Pr automatik burde man vel antage at folk IKKE er racister eler homofober, så hvorfor den øgede fokus på at netop fodbold skal tage afstand, gå forrest osv. Blot fordi nogle få har sunget "bøsserøv"?. Det er i min optik et enormt tyndt grundlag.

Derudover har medierne nu efterhånden fået det fremlagt, som et generelt problem på samtlige stadions, og ikke noget der sker "once in a while".

I min optik, er det lidt den med gråspurve og kanoner her, og rigtig mange står klar ved "håndvasken" til lige at få lidt fame på denne debat, senest dommeren, der uden tvivl ville afbryde kampen, hvis han hørte disse råb. Come on?

Lad demokrati og dannelse løse disse problemer, men lad venligst vær med at gør det til klubbernes, fodbolden problem. UANSET at nogle fulderikker råbe noget tåbeligt. Jeg ser ihvertfald hurtigt en glidebane af politisk korrekthed strømme nedover stadionoplevelsen, der nærmest vil gøre op med den måde vi går til fodbold på idag.

Sv: Fobier

Svar #21
Dengang skrev jeg, og gør det gerne igen, at det absolut ikke gør nogen til homofob hvis de råber homo til en fodboldkamp mod en (efter mit kendskab) hetero fyr.
At nogen synes at råbet er udtryk for homofobi, det synes jeg er en ærgerlig sortsyns tilgang at have, for det er i bund og grund ikke andet end et småplat råb der er udtryk for VictorFischerfobi og ikke homofobi.
 
Sådan tror jeg rigtig mange har det. Og jeg har jo også selv deltaget i lignende råb og sange om vaseline ud af dommere etc gennem de sidste 20+ år efterhånden. Men de sange er stoppet for nogle år siden. Og det er de jo fordi vi som samfund er kommet videre fra homofobi. Så selvom man ikke synes det er homofobi at råbe det af Fischer, hetero, så er det stadig det samme som at råbe at homofobi er okay. Man tillader homofobi at eksistere. Det er en farlig diskussion at forsøge at sammenligne homofobi med racisme, men personligt har jeg aldrig nogensinde råbt noget racistisk i det offentlige rum til en fodboldkamp. Det kunne aldrig falde mig ind. Så jeg må jo indrømme, at jeg ikke har anset de andre "homofobe" råb som ligeså slemme. Og hvis jeg skal være helt ærlig, så gør jeg det stadig ikke. Men jeg synes stadig, at de for længst har krydset grænsen for, hvornår de stoppede med at være okay. 

Citer
Er råbet nødvendigt?  Nej, absolut ikke. Der er 10.000 andre ting man kunne vælge at råbe. Men som så meget andet på tribunen, så kræver det at man selv forsøger at påvirke stemningen aktivt - eller inaktivt i det tilfælde hvor man synes en sang eller et råb er for plat.
 
[font=Helvetica, "Helvetica Neue", "Liberation Sans", Arial, sans-serif]Jeg har aldrig været homofob. Jeg tænkte ikke over, hvad det kunne gøre ved andre mennesker at jeg råbte at dommeren var homo. Men når jeg ved det nu, og man netop kan råbe 10.000 andre ting, og mit mål er at få ham til at vide at jeg ikke er tilfreds med hans præstation, så råber jeg bare noget andet som "fucking idiot".

[/font][/size][/color]
Citer
Der risikerer at gå "Store Patter" i den.  Der var det pludselig feministerne der følte sig krænkede. Med det resultat at det nærmest er blevet et landskampschant nu, ligesom der sågar blev trykt t-shirts til VM i Rusland med det.
 
 Jeg er ikke så bange for krænkelseskampen. Jeg føler ikke der bliver taget noget fra min identitet hvis vi som samfund bliver enige om, at det ikke længere hører sig til at råbe ting, som flertallet opfatter homofobisk. 
Jeg synes så til gengæld at "store-patter"-Gate var bygget på misforståelse. Det handler for mig at se om at man i sin sejrsrus råber "store patter" fordi det skal fejres og de skal hyldes. Ikke fordi man hader dem. Og der ligger der en forskel for mig. Man råber jo ikke "homo" eller "abe" til en spiller for at fejre dem, men for at ytre had/irritation.

Sv: Fobier

Svar #22
Lad demokrati og dannelse løse disse problemer, men lad venligst vær med at gør det til klubbernes, fodbolden problem. UANSET at nogle fulderikker råbe noget tåbeligt.
 
 "nogle fulderikker"...... Så du selv at det var børn, gamle, fulde, normale og alt derimellem, og ikke "nogle" men flere hundrede. Det handler ikke om, at der står en dum lille flok på 5 idioter i hjørnet.

Citer
Jeg ser ihvertfald hurtigt en glidebane af politisk korrekthed strømme nedover stadionoplevelsen, der nærmest vil gøre op med den måde vi går til fodbold på idag.
 
Forstår ikke du er så bange. Siden midt 90'erne er det på Aarhus Stadion kun racistiske tilråb der er gået fra at kunne ytres uden straf, og så måske homofobiske snart. At være "falsk bekymret" for om du snart ikke må råbe "veganer", det synes jeg er lidt latterligt. At kalde det en "glidebane" at racisme, og nu måske også homofobi skal udelukkes, det er mig ubegribeligt.

Sv: Fobier

Svar #23
Jeg skriver jo netop, at det som udgangspunkt må antages at folk er IMOD racisme OG homofobi, men når medierne skriger det så stort op, giver de den brede befolkning et indtryk, af at alle der går til fodbold er homofober. Samme som da EB gik hooligan amok for nogle år tilbage. Alle troede jo AGF-AaB kampe var det rene ragnarok.

Men jeg mener godt man på stadion kan råbe nogle ting (inden for lovens rammer), uden at samfundet står på nakken for at køre spin på det. Tænker også det havde haft bedre effekt, hvis man tiede det ihjel.

Personligt synes jeg det virker dumt og primitivt at råbe disse ting, men ærligt ved jeg ikke om jeg ser det som et SÅ stort problem som medierne prøver at gøre det til. Nu har vi jo heldigvis love der skal beskytte folkegrupper, der findes jo fx racismeparagraf, som man kan blive tiltagt for.

Derudover så tror jeg godt folk er kloge nok til at vide at et råb på stadion, ikke er noget man tager med over i samfundet som helhed.

Jeg vil gerne slå fast igen, at jeg bestemt er imod racisme og homofobi, men at jeg ikke ser problemet som værende så stort, som medierne gør det til.  Men det er jo nok som alt i samfundet generelt, at folk anskuer problemer af forskellig vigtighed, og helt fair med det. Trods alt det hele vores samfund bygger på i første omgang :)

Og så glæder jeg mig til sportsmedierne igen begynder at fokusere på sport :)


Sv: Fobier

Svar #24
Det er en farlig diskussion at forsøge at sammenligne homofobi med racisme
Det er da en helt naturlig sammenligning, eftersom begge dele hører under racismeparagraffen i straffeloven:

 
Citer
§ 266 b. Den, der offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds fremsætter udtalelse eller anden meddelelse, ved hvilken en gruppe af personer trues, forhånes eller nedværdiges på grund af sin race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering, straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år.
Derfor er dog også irrelevant at tale om krænkelseskultur i denne sammenhæng. Jeg bliver sgu også lidt træt af at høre på alle mulige vinkler af krænkelse, som f.eks. den med at stoppe med at synge "Den danske sang er en ung blond pige".  Men det er altså ikke den samme debat.

"Store patter" hører også ind under infantile sportsudtryk, men det er altså ikke et udtryk der bliver brugt som hån mod en gruppe. Ligesom eksemplet med at kalde en ven for bøsserøv i en venskabelig kontekst. Det handler rigtig meget om det som står i paragraffen, forhånelse eller nedværdigelse. Det bliver det, når ordet bliver brugt som skældsord. 

Sv: Fobier

Svar #25
Jeg har skimmet diskussionen og har nærlæst flere indlæg mere end andre. Jeg beklager, hvis jeg gentager en pointe.

Det ER krænkende at komme med homofobiske tilråd efter spillere, trænere og dommere. Sagen har relevans og skal diskuteres.

Man undres dog nogle gange over verden:

Havde Viktor Fischer reageret ligeledes, hvis der blev sunget “Viktor tuder som en pige”? Det er vel lige så diskriminerende i teorien? Jeg tvivler på, at reaktionen havde været været den samme.

Jeg tror, at tågehovedet Viktor Fischer, er faldet over et indslag om homofobi for nyligt, og vælger at komme med sit udbrud efter en dårlig kamp, hvor han af flere omgange ganske uprofessionelt lader sig provokere.

Derudover kan man også spekulere i, om der var rejst en tiltale, hvis der var blevet sunget “Viktor Fischer er blevet sønderpulet af samtlige dyr i zoo!”? Her ville nogle personer givetvis også føle sig krænket af den ene eller anden årsag, selvom det er lovligt at synge.

Kan man lette låget på Pandoras Æske uden at fjerne det helt?

Sv: Fobier

Svar #26
https://www.dr.dk/sporten/fodbold/superliga/fodbolden-er-ikke-naaet-laengere-end-dengang-en-boesse-var-noget-man-gik

Jeg tænker ikke at det handler om at forholde sig til homoseksuelle mennesker, når der råbes “bøsserøv” eller noget efter en fodboldspiller. I hvert fald rigtig sjældent.
Og jeg er enig i, at det slet ikke burde være et issue, med alle de andre vigtige problemer der er i verden.

... Hvorfor så ikke bare lade være?!

Som Fisher er citeret for: kald mig fjols, idiot, alt mulig andet, men hvorfor bruge ord, der tydeligvis placerer andre mennesker i skudlinjen?

Sv: Fobier

Svar #27
@SteenA‍ 
Citer
Det er da en helt naturlig sammenligning, eftersom begge dele hører under racismeparagraffen i straffeloven:
§ 266 b. Den, der offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds fremsætter udtalelse eller anden meddelelse, ved hvilken en gruppe af personer trues, forhånes eller nedværdiges på grund af sin race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering, straffes med bøde eller fængsel indtil 2 år.
Bortset fra, at man jo ikke udtaler sig nedladende om homoseksuelle, men blot siger at Fischer er homoseksuel! Det er forskellen. Det er jo faktisk tolkning der gør, at man skal vurdere at det er ment negativt, hvilket siger sig selv. 

Og jeg er da også sikker på, at du kan dømmes for at råbe "Onuachu er sort sort sort" hvis du gjorde det. 
Men forskellen er, at Fischer ikke er homoseksuel, og at man jo faktisk ikke har sunget andet end at han er det.

Så altså det logiske argument/retorikken går på, at det er nedladende at kalde nogen for homoseksuel, fordi det er "nedværdigende"? Det er ikke en trussel i hvert fald. Og hvis man håner nogen med at være homoseksuel, så er man vel "bare" fejlagtig, hvis de ikke er det. Så det bliver lidt noget rod, hvis det at kalde en hetero for homo skal være det samme som at kalde en mørk spiller for abe. Det er det ikke i min bog, og heller ikke sikkert det er det i loven. Det ville være det samme hvis man kaldte en homoseksuel spiller for bøsserøv. Men når det er en hetero, så må der være en form for forskel i lovens øjemed? 

Altså sammenligneligt må man ikke kalde Joachim Boldsen en abekat, fordi det er racistisk så? 
Ingen tvivl om, at man ikke må når det gælder en mørk spiller. Men er det også racisme når det er til en hvid? Spørger fordi jeg ikke ved det. Ikke fordi jeg kræver en ret til at kunne sige det.

Sv: Fobier

Svar #28
På MTAC er de sædvanlige mest fortabte sjæle igang med at køre retorikken om, at man snart ikke må synge til fodbold overhovedet.

Det slår mig som de samme typer, som siger at man snart ikke må snakke med kvinder længere ifb me #metoo.
Hvis man synes at fodbold ikke er værd at komme til, såfremt man ikke må ytre sig homofobisk/racistisk, så tror jeg fodbolden overlever ganske fint uden dem. Faktisk tror jeg der er flere folk som kommer tilbage, såfremt de værste tilråb/ytringer kommer ud. Det bliver underbygget af den skandinaviske undersøgelse for kort tid siden, som indikerede at mangel på lyst til at være en del af grove tilråb var en af de største grunde folk opgav til ikke at ville gå til fodbold. Er der nogen der har et link til den? Den florerede på twitter den anden dag.

I Aarhus har vi set samme eksempel med White Pride ift at der var mange der ikke ønskede at deltage på en tribune man skulle dele med White Pride der kom med racistiske ytringer gennem kampene.

Fanscenen lever fint uden dem, ja faktisk bedre. Det er lidt pointen.
Og iøvrigt, hvis man ikke kan score kvinder uden at få deres opmærksomhed ved at starte med at rage på dem, så må man jo lære det.
Men retorikken er klar: "snart skal vi klappe af modstanderen når de scorer".... ja goddaw do!

Sv: Fobier

Svar #29
Jeg kan godt se hvad du mener, men synes du ikke, at det er lidt problematisk at en fællesbetegnelse for en gruppe af mennesker, bliver brugt som et skældsord i en anden sammenhæng? Jeg er ikke overbevist om, at alle mennesker (og især de unge og helt små) kan skille tingene ad på og uden for stadion.

Nu spørger du mig og nej jeg synes ikke det er problematisk.
Men reelt skal vi vel spørge de homosexuelle der kommer på stadion om de synes det er et problem.
Dem der ikke komme på stadion men har en mening om det i medierne skal vi til gengæld ikke spørge - når man ikke kommer til fodbold og kender omgangstonen på et stadion, kan det være svært at sætte sig ind i tingene.


https://www.dr.dk/sporten/fodbold/superliga/fodbolden-er-ikke-naaet-laengere-end-dengang-en-boesse-var-noget-man-gik

Som Fisher er citeret for: kald mig fjols, idiot, alt mulig andet, men hvorfor bruge ord, der tydeligvis placerer andre mennesker i skudlinjen?

Victor Fischer skabte sig også mod os og vi råbte netop ikke homo efter ham.
Da han blev konfronteret med sin hån af OBs fans kunne han dog meget belejligt trække det kort og pludselig vinde alt sympatien.
Der er ingen grund til at gøre Fischer som bannerfører i denne snak. Det er ren tilfældighed at det var ham der er årsag til at emnet diskuteres.
Victor Fischer er en idiot (den bad han selv om) og hans ord vægter nul og nix i denne debat, da han nok skal falde i og opføre sig som en tåbe i fremtiden i sammenhænge der intet har med homodebatter at gøre.

 
Simple Audio Video Embedder